Esély vagy kockázat az utódlás?

Mi történik, ha egy családi vállalkozás alapítója több évtized után kiszáll az irányításból, és új ügyvezetőre bízza a munkát? Az autóalkatrészek értékesítésével, illetve autószereléssel foglalkozó cég vezetője elhatározta, hogy kevesebb időt szán a munkára, nyugdíjba vonul. Belefáradt, és érezte, már nincs elég ereje ahhoz, hogy tartsa a tempót, ezért a családi vállalkozásban dolgozó fiatal rokonára bízta az egész cég irányítását.
Az új ügyvezető, bár tisztelte az évtizedes rutint, saját ötleteivel is fejleszteni akarta a vállalkozást, ezért egyik első lépéseként tanácsadókat kért fel a sikeres átmenet érdekében.
Így csöppentem bele én is e nagyszabású, kihívásokkal teli, inspiráló feladatba.

Áttekintettük a cég működését, s felismertünk, azonosítottunk néhány vezetési problémát, hosszú döntési utakat, nem elég hatékony folyamatokat, gondokat az értékesítésben és a kommunikációban. Szándékunk szerint a következő hónapokban az új ügyvezetőt támogatva, lépésenként fejlesztjük a szervezetet.
Reményeink szerint a váltás új lendületet hozhat, megtartva a vállalkozás értékeit, de már a régi, rossz beidegződések nélkül.
Magyarországon a cégvezetők átlagos életkora 60 év feletti.

Tóth Zoltán András